Rektörümüzün Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl Mesajı

29 Ekim 2023. 

Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünü kutluyoruz.

Bu büyük günde Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk'ü, O'nun kahraman silâh arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Yüce Türk ulusuna kutlu ve mutlu olsun.

Cumhuriyet, Türk halkı için sıradan kavram değildir. Cumhuriyet, ömrünü halkının istiklaline, bağımsızlığına ve özgürlüğüne adamış bir neslin, canı ve kanı pahasına kazanıp bizlere bıraktığı en değerli mirastır. Cumhuriyet, yurtsever Anadolu evlatlarının eseridir. 

Halkın egemenliğidir. İnsan onuruna yakışan çağdaş demokrasinin temel taşıdır. Egemenliği ulusa teslim eden yönetim şeklinin adıdır.

Büyük Atatürk'ün eseri, bir büyük hukuk devrimi olan Cumhuriyet, 20. Yüzyılın en başarılı toplumsal ve siyasal değişim projesidir. Cumhuriyet, Türkiye için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesidir. Halkın egemenliğidir. İnsan onuruna yakışan çağdaş demokrasinin temel taşıdır. Egemenliği ulusa teslim eden yönetim şeklinin adıdır. 

‘Anadolu halkı kendi kaderini tayin edemez, Batılı sömürgecilerin himayesi olmadan çağdaş bir toplum olamaz’ diye düşünen mandacılara ve yerli işbirlikçilerine verilmiş en güzel cevaptır. 

Sevgili öğrencilerim, Yüce Atatürk’ün de işaret ettiği gibi bundan sonra en büyük görev sizlere düşüyor:

 Cumhuriyetimizin korunmasına da önderlik edecek, bunu bizi biz yapan toplumsal değerlerimizi koruyarak başaracaksınız. Her ne pahasına olursa olsun, Atamızın bizlere emanetini, Cumhuriyetimizi koruyacak, bugün yüzüncü yılını kutladığımız Cumhuriyeti çok daha güçlü kılacaksınız.

Hedeflerimiz bellidir: Bu tarihsel sorumluluk ışığında topraklarımızın bereketini arttıracak, refahımızı büyütüp adil bir şekilde paylaşacağız. Geleceğe umutla, cesaretle bakacağız. Hedeflerimizle kararlılıkla yürüyecek, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında demokrasisi çok daha güçlü, çalışan, üreten Türkiye’yi elbirliğiyle inşa edeceğiz. 

‘Bilim ışığında doğan bir ülkü’ olan, ilk online Türk Üniversitesi Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi de bu konuda her türü çabayı gösterecek, üzerine düşeni eksiksiz yerine getirecektir. Üniversitemiz, Cumhuriyetimize sahip çıkma, onu koruyup yaşatma konusunda kararlıdır. 

Bu güzel günde hepinizi tek tek kutluyor, sevgilerimi sunuyorum.

Ne Mutlu Türküm diyene.’’

Prof. Dr. Tayfun TURGAY

Rektör